arnavutluk - omü sözlük
adriyatik denizi\'nin doğu kıyısında, balkan yarımadası\'nın batısında, yunanistan ile karadağ\'ın arasında yer alan küçük dağlık bir ülkedir. başkenti `tiran`\'dır. arnavutça ismi olan shqipëri, \"kartallar ülkesi\" anlamına gelmektedir.

arnavutluk\'un başkent tiran dışındaki diğer önemli şehirleri işkodra, elbasan, körçe (köriçe) ve liman şehirleri olan dıraç ile avlonya\'dır. ülkenin iç kesimlerinde dağlar, vadileri ırmaklar ve göller vardır.

krom, bakır, demir, doğal gaz ve petrol yataklarına sahip olmasına karşın ülke sanayisi ekseriyetle tarım, çiftlik ve orman ürünlerinin işlenmesiyle sınırlıdır.

arnavutlar, tarihinin büyük bölümünde başka ülkelerin egemenliği altında yaşamışlardır. yarım asrı aşkın bir süre osmanlı devleti hakimiyeti altında kalmışlar, sık sık bağımsız bir devlet olmak için osmanlı otoritesine karşı ayaklanmışlar, 1912 yılında bağımsızlık ilân etmişler, birinci dünya savaşı\'nda italyan ve avusturya kuvvetleri tarafından bir süre işgâl altına tutulduktan sonra, 1920 senesinde tekrar bağımsız olup, 1921 senesinde de diğer devletlerce bağımsız bir monarşi devleti, bir krallık olarak tanınmışlardır. ikinci dünya savaşı öncesi italyanlar tarafından işgâl altına alınan krallık, ikinci dünya savaşı\'nda italyanların yenilgisi üzerine, yugoslavya\'nın desteği ile enver hoca\'nın önderliğinde sosyalist bir cumhuriyet olmuştur. sovyetler birliği, ülke sanayisinin gelişmesi için arnavutluk\'a destekte bulunmuş, fakat 1960\'ta arnavutluk ve sovetler birliği arasında anlaşmazlık çıkınca bu destek geri çekilmiştir.

sovyetler birliği dağılana dek arnavutluk sosyalist halk cumhuriyeti olarak sabit sosyalist rejimle yönetilmiş, daha sonra arnavutluk cumhuriyeti olarak çok partili sisteme geçmiştir.