işaret dili - omü sözlük
İşaret dili, işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken, el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dildir.

ŞU ARALAR ÖĞRENMEK İÇİN ARAŞTIRDIĞIM DİL DİYEBİLİRİM. HEPİMİZ BİR ENGELLİ ADAYI OLARAK BU KONUDA DAHA TİTİZ DAVRANMAMIZ GEREKTİĞİ KANAATİNDEYİM.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ TÜRK İŞARET DİLİ İHTİYACINI KARŞILAMAK AMACIYLA 1986 KELİME VE DEYİMİN YER ALDIĞI BİR Türk İşaret Dili Sözlüğü HAZIRLADIĞINI BİLİYOR MUYDUNUZ?

(BKNZ. http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=264 )
ilerde benim için çok değerli olabilecek bir insanı sırf bu dili bilmiyor oluşumdan dolayı tanıma şansını kaybetmek istememe sebebim yüzünden kursuna gidip öğrenmek istediğim dildir. (bkz: bir dil bir insan.. ) Yarın ne olacağımız da belli değildir.
(not: kursuna giden,bilen varsa bilgi verirse sevinirim)
karşıdaki insana bağırarak bir şeyler anlatmaya çalışmak yerine , sessiz sakin rahatsızlık vermeden anlaşmak için öğrenilmesi gereken dil
bireyler arasındaki duygu ve düşünce alışverişinin, işitme ve konuşma engeli yaşayanlar arasında, konuşma aracının kullanılamaması sonucu, iletişim için kullanılan yöntemdir/dildir.

Ülkemizde, Birleşmiş Milletlerin raporlarına göre 2.5 milyon insan, (bkz: Türkiye İşitme engelliler federasyonu) tarafından yapılan araştırmaya göre 3 milyon insan bulunmaktadır.

İşaret dilini kullanamayan insanların olmasına karşın, bu durum azınlıkta kalmaktadır ve yıllar geçtikçe bu durum aşılmaktadır. Artık işaret edili bir zorunluluk/ihtiyaç hâline bürünmüştür.

Bu vesileyle de, işaret dili üzerine kurslar/eğitim yolları oluşturulmuştur ve devletin desteklediği imkanlar doğrultusunda da ilerleyen projeler bulunmaktadır. En güzellerinden bir tanesi de, iş imkanıdır. Bu sayede, kendi geçimlerini sağlayabildikleri gibi, ötekileştirilmemektedirler ve zaten olması gereken bir durumdur...

Öğrenmek isteyenler kurs araştırabilir ama kaynak olarakta, murat atila\'nın hazırladığı (bkz: konuşan eller\" kitabı tavsiye edilebilir. Kitap, 1000e yakın kelimeyi bünyesinde barındırmaktadır ve 20yi aşkın konuyu ele almıştır.