kentsel dönüşüm - omü sözlük
Kentsel Dönüşüm , şehrin bir bölümünün veya ciddi anlamda büyük bir kısmının proje kapsamında sistematik bir şekilde mevcut yapı stoklarının olası depremlere karşı toprak zeminin ve üzerindeki yapının risk değerlerinin belirlenmesi, olası depremde yıkılması ve yıkılırken çevredeki diğer yapılara zarar vermesi olasılıklarının da içine katılarak, riskli toprak zemin ve riskli yapıların kullanım dışına çıkarılarak yerine toprak zeminin yapısına uygun temelli yapıların yapılması ve bu sayede olası depremlerde yaşanabilecek can ve mal kaybının en aza indirmek için yapılan kamusal çalışmalardan biridir
tek çalışan sektörümüz olan inşaat sektöründe küçük balıkları uzaklaştırmamak için ortaya atılmış saçma proje.

amaç 20 yıl ve daha eski binaların gerek otopark yönetmeliğine uygun gerek 2007 deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi.

ama düşünelim bu binalar kimler tarafından yeni hale getiriliyor ? 99 depreminde inşaat yapıp şansa binası yıkılmadığı için işine devam eden müteahitler tarafından.

kontrol sistemi geliştirildi yapı denetim adı ile. peki bu sistem nasıl çalışıyor ?

kendine mühendis diyen müsveddeler diplomalarını yapı denetim denen firmaya kiralıyorlar. yani güya kontrol yapıyorlar. peki her inşaatta bulunan şantiye şefi nasıl gideriliyor ? yine kendine mühendis diyen zihniyetler gidiyor diplomasını 1 yıllığına müteahite kiralıyor. inşaata bir kere bile uğramıyor. yapı denetimden aylık alınan para 500 tl iken şantiye şefi olan mühendis yıllık 2500 lira gibi komik bir rakama anlaşıyor.

asıl önemli nokta kentsel dönüşümde dikkat ederseniz kent dediğimiz ilçe il semt veya ne ise değiştirilmesi. peki tek tük binaları yıkarak yenilerini yapmak nasıl bir kentsel dönüşüm ?

etrafınızda inceleme yapın. kentsel dönüşüm sadece 2 katlı 1 katlı yerlere yapılıyor. neden acaba ? müteahit daha çok mu kazanmak istiyor.

dünyanın bütün ülkelerinde bir yerde inşaat yapılmadan önce şehir planlaması yapılır. bizim ülkemizde şehir yapıldıktan sonra planlamasına geçiyoruz.

eğer bir kentsel dönüşüm var ise bir bölgede hem inşaat hem alt yapı hem çevre olarak dönüşüm yapılmalı. bir bölge kapatılır. firmalar sokulur buraya. artık kim kim ile anlaştı ise o onun sorunu inşaat biter.

semt dediğimiz yer güzel bir şekle bürünür. binaların illa aynı renkte olması oranın güzel olacağı anlamına gelmez sayın esenyurt belediye başkanı.

ülkemizdeki her olay gibi bu da saçma başlamış ve saçma bitecektir. gözüm ile eski binalardan daha kötü binalar yapıldığını gördüm ya bu ülkenin.