liberty thus anarchy ile liberteryenizm dersleri - omü sözlük
sanırım burada açtığım ciddili ikinci ya da üçüncü başlık olacak bu. ama şu sözlüğe biraz faydamız olsun. aslında ilk soru (liberteryenizm nedir) için ayrıca bir tanım yapmaya gerek duymadım çünkü henüz birkaç gün önce Türkiye\'deki ilk liberteryen blog projesini başlattım ve liberteryenizm nediri kısaca ilk blog yazımda özetledim:
https://ozgurlukmakinesi.wordpress.com/2015/11/22/liberteryenler-ne-istiyor/

dün yazdığım olmaya devlet cihanda... isimli yazıya da şuradan ulaşılabilir:
https://ozgurlukmakinesi.wordpress.com/2015/11/24/olmaya-devlet-cihanda/


liberteryenizmde özel mülkiyet önemli bir kavramdır, hatta rothbard bütün hakların ve hakların sınırlarının özel mülkiyetten türemek zorunda olduğunu söyler. misal, ifade özgürlüğünde esas alınması gereken şey tamamen subjektif konular olan değerler (dini ya da kültürel) olamaz, her bireyin değer yargısı farklı olacağından dolayı öznel değerlerden objektif bir sonuç çıkarma girişimi yersiz ve beyhudedir. bunun yerine, ifade özgürlüğünün sınırı mülkiyet sahibinin koyduğu kurallar olmalıdır. bir insan evinde nelerin konuşulabileceğini belirleyebilmeli, kendi internet sitesinde hangi yazıların ve yazarların yer alabileceğine karar verebilmelidir. özgürlükçü/liberteryen bakışla ifade özgürlüğünün yegane sınırı mülkiyettir.
Özel mülkiyet; dünyada birçok gitarı olup da çalmayan çocuk ve gitar alacak parası olmadığı için yeteneği körelen çocuk olmasıdır.
kapitalizm nedir, cronyism nedir:

kapitalizm kelimesi genellikle pejoratif bir anlamda kullanılır. bu solun başarılarından biri aslında. kapitalizmi herkesin bencil olduğu sömürü düzeni olarak tanıtmayı başarmışlardır. halbuki kapitalizm (yahut serbest piyasa ekonomisi) bireylerin gönüllü olarak birbirleriyle her türlü takas ve ticarette bulunabildikleri ve buna müdahale edilmeyen, üretimin özel mülkiyet üzerinden yürüdüğü ekonomik sistemdir. kapitalizm çoğu zaman devlet müdahalesiyle karşılaşsa ve onunla bozulsa bile insanlığı sürekli daha büyük refaha gebedir.

cronyism (ahbap-çavuş kapitalizmi) ise büyük şirketlerin devlet yardımı sayesinde güç kazandığı, piyasaya girişi engelleyen, kapitalizmin tersi bir sistemdir. buna güzel bir örnek olarak vestel\'in lobicilik faaliyetleri sonunda yurtdışından ithal edilen teknolojik eşyalara ek vergi getirtmesi ve bu sayede piyasadaki yerini koruması gösterilebilir.

ikisi arasındaki ayrım çok açık olmasına rağmen bu ayrım pek anlaşılamamaktadır. liberteryenler, gerçek bir serbest piyasa ekonomisini savunmaktadır.