şener şen - omü sözlük
türkiye'nin gelmiş geçmiş en önemli metot oyuncularındandır. girdiği rolün hakkını fazlasıyla veren, iş ahlakına sahip ve bence en önemlisi kendi sanatsal kariyerini kurgulayan ve yön verebilen nadir oyunculardandır. özellikle vurgulayacağım tarafı da bu olacak.

daha önce de değinilmiş ki şener şen 75 yılında hababam sınıfı sınıfta kaldı filmindeki "badi ekrem" karakteriyle tanındı diyebiliriz. e haliyle buradaki başarısı ertem eğilmez filmlerinde oynadığı yan karakter tiplemeleriyle devam etti.

80'lerin başına geldiğimizde çiçek abbas, banker bilo ve şalvar davası gibi başrolü paylaştığı filmlerde oynadı fakat tamamen başrol oynadığı bir filmde henüz oynamamıştı.

tabii bu döneme kadar oynadığı karakterlerin mizacını az çok hepimiz biliyoruz. kendini sanatsal anlamda daha çok ön plana çıkaracak ya da kariyerine farklı bir karakter rotası çizecek bir şeyler arıyordu şener şen.

kariyerindeki kırılma noktası da aslında bu düşünceleridir. 84'te kendisine eski filmlerindeki karakterlerin yapısıyla paralel başrol oynayacağı senaryolar geliyor ki halk nezdinde popüler olan tiplemeleri belli zaten. fakat şener şen halkın beklentisinin tersi istikametinde başar sabuncu'nun senaristliğini yaptığı namuslu filminde oynamaya karar vererek bu filmdeki başrolü ile bana göre kariyerinin dümenini resmen çevirmiştir.

"namuslu" filmiyle o zamana kadar oynadığı karakterlerin dışında bambaşka bir şener şen portföyü ile karşılaşıyoruz. bu filmden sonra oynadığı züğürt ağa, çıplak vatandaş, muhsin bey ya da arabesk gibi filmlerle bence kariyerinin doruk noktalarını yaşamıştır.

diyeceksiniz ki eşkıya filmindeki oyunculuğu kariyer zirvesi değil midir? eşkıya filmiyle kariyerinin 3. dönemine giriyor fakat eşkıya filmi esasında türk sinemasının keskin virajıdır ki bu zaten bilinen bir şey. bu filminde de muhteşem bir performans sergiledi ama işte o kariyerinin ikinci dönemindeki kısımların bir tık altındadır bana göre.

gerçi kariyerinin ikinci dönemi dediğim kısmı halkın büyük çoğunluğu bilmez. hatta bu filmler genelde sistem eleştirisi olduğu için çok da gösterilmez.