avrupa sineması - omü sözlük
a bout de souffle) / yönetmen jean-luc godard / 1960 / fransa

fransız yeni dalgasının ilk örneklerinden olan harika bir film. kendinden önceki filmlerden çok farklı olarak özellikle alışılagelmiş anlatı beklentileriyle bir şekilde çelişen ve asi michel ile depresif sevgilisi patricia'nın hikayesini canlı kılmak için birçok üslup özgürlüğü alan bir filmdir. polislerden kaçan, amerikalı bir yazarla kötü bir ilişkiye giren bir tür gangsterin psikolojik anlatılar örgüsünün üstüne yerleştirildiği ve neredeyse rüya gibi bir nitelikte filmdir. godard, özellikle filmi felsefi ve varoluşsal sorularla adeta doldurmuştur.

( sedmikrasky) / yönetmen vera chytilova / 1966 / çekya

görünenin aksine film o dönemin çekoslavakya'sının adeta bir haykırışı niteliğindedir. stalinizme ve dünya çapında kadınlara kötü muameleye karşı bir protesto olarak çekoslovak yeni dalgasının absürdist görselleri ve deneysel biçimleri kullanılır. iç etnik kargaşaya ve dış bozulmaya(esas olarak hitler sebepli) karşı savaşan çekler, büyüyen komünizm dalgası tarafından sürekli geri atılır ki bunun üstüne stalinizmin acımasız yönetimleri tuz biber eker. düşen bir ekonomi ve denetimsiz bir otoriter devlet nedeniyle oturup ülkelerinin çöküşünü izleyemeye niyetli olmayan yönetmen chytilova bu filmi ile büyük yankı uyandırmıştır. alt metinleri çok sağlam olan film mutlaka izlenesidir.

( pred dozhdot) / yönetmen milcho manchevski / 1994 / makedonya

manchevski'den bir makedonya gerçeği olan müthiş bir film. balkan ülkelerinde yaşanan savaşların makedonya'ya sıçrayıp sıçramayacağı merak ediliyordu ki manchevski 1994'te, sadece kendi ülkesinde ön plana çıkan, aynı zamanda uluslararası ilgiyi de çeken dikkat çekici bu filmi başarı ile tamamladı. ilgi sadece filmin konusu, oyunculuk, müzik ve sinematografinin etkin kullanımından değil aynı zamanda iç savaş tarafından tüketilecek bir bölgedeki makedonya'nın durumunun analizini de içerir. filmin mesajı gayet açıktır: olası bir savaşın ve etnik nefretin ne kadar anlamsız olabileceğiydi.