bertrand russell - omü sözlük
russell, hıristiyan inancından çıktığı zamanlarda ki bu gençlik yıllarına denk geliyor dini inançların insani ve bilimsel ilerlemeye karşı çıktığı birçok durumun farkına vardı. yüzyıllar boyunca dinlerden kaynaklanan şüphe, korku ve zulme bakıldığında russell, dini uygulamaların yarardan çok zarar verdiğine iyiden iyiye inanmaya başladı. why i am not a christian (neden hıristiyan değilim) adlı kitabında "dinlerin hem zararlı hem de yanlış olduğunu" söylüyor zaten.

bu noktada dinlerin bilimin önünde engel olduğuna dair etkilendiği bir olayda benjamin franklin olayıdır ki şöyle ifade eder russell:

''benjamin franklin, yıldırım paratonerini icat ettiğinde, hem ingiltere hem de amerika'daki din adamları, kral 3. george'un coşkulu desteğiyle, onu tanrı'nın iradesini bozguna uğratmak için kınadılar.''

yani diyorlar ki göklerden gelen karara sen nasıl olur da karışırsın? bırak istediği yere düşsün, kimin öldüğünün bir önemi yok nasıl olsa.

russell, bu aydınlanma ile;

''dünyanın ihtiyacı olan şey dogma değil, bilimsel araştırma tutumudur.'' diyerek bu yöndeki fikirlerini daha da netleştirir.

''insanların dini kabul etmelerinin gerçek nedeni şudur: dini, duygusal gerekçelerle kabul ederler.'' dedikten sonra sceptical essays (sorgulayan denemeler) kitabında ''inanma arzusu ve keşfetme arzusu birbirine zıttır.'' sözü ile aslında bir şeylere körü körüne inanmanın bizi keşfetmekten alıkoyacağını mükemmel bir şekilde ifade eder.