pier paolo pasolini - omü sözlük
fakat pasolini filmlerine baktığımız zaman düşüncelerindeki değişimi de görebiliyoruz. özellikle 1960'larda ortaya çıkan kitlesel hazcılık, pasolini'nin işçi sınıfının masumiyetine olan inancını paramparça eder. işte bu yıkıcı farkındalık pasolini'nin zihnine kaldı ve kalan çalışmalarına egemen oldu diyebiliriz. artık filmleri yeni bir yön aldı ve daha karmaşık bir felsefi bağlılığa geçiş yaptı. hani bizim tabirimizle düşünecek olursak, pasolini acıma yetime.... ile başlayan deyimi farkediyor ve işçi sınıfının diğer yüzünü de görünce kendince bir aydınlanma yaşıyor.

bunların dışında pasolini sinemasının alt yapısını oluşturan etkilendiği bir isim de filozof antonio gramsci'dir. gramsci'nin kültürel hegemonya felsefeleri, doğrudan pasolini'nin italya'nın modern kültürü hakkındaki görüşlerine yansır. gramsci'ye göre kültürel hegemonya, kültürel açıdan farklı bir topluma yönetici olan sosyal sınıfın ideolojilerinin hakim olduğu bir kavramdır.

pasolini, ikinci dünya savaşı sonrası italya'nın egemen tüketim kültürünü, alt proletarya kültürlerini bastıran egemen ideoloji olarak görmesi de bu yüzdendir. başka bir meselede de gramsci, yerleşik normların ve kurumların hemen doğal kabul edilmek yerine araştırılmasını önermektedir. pasolini de aynı fikirde, çünkü o kurumsallaşmış okullara inanmıyordu ve şöyle söylüyordu: