sigara yasağının kapsamının genişlemesi - omü sözlük
bakanlığın yeni yasasına göre sigara yasağının kapsamı genişleyecekmiş. yürüyüş yollarında, çocuk parkları yakınında, alışveriş merkezi önlerinde hatta kafelerin açık alanlarında sigara içilmesi yasaklanacakmış.
türkiye\'de değil de avrupa\'da olsa hepimizin takdir edeceği gelişme. mesele benim ülkem ve otoriterleşen rejimi olunca işler değişiyor. ben de katılıyorum buna çünkü böyle temiz hava sahası temalı atılımlar bile insanların özel hayatına müdahele şeklinde başarılmaya çalışılıyor. ülkenin liderleri \"mahalle baskısı lazım\" diyebiliyor. bir yandan bu işe kendini adaması güzel bir popülist yaklaşımken diğer yandan üslup bazı kesimleri rahatsız edecek cinsten. kanunlar çıkarılsın sağlık bakanlığı açıklamalarını ve kamu spotlarını yapsın liderler daha ciddi meselelerle ilgilensin değil mi. ama malesef herkesin gündeme şekil verme gibi bir derdi var bu ülkede aynı zamanda. zira ben de şuan o şekle büründüm kalıba girdim.
bakın bir şeyi anlamak istemiyorsunuz galiba ülkede kanın gövdeyi götürmesi ya da yapılan diğer haksız adaletsiz uygulamalar sigaranın içmeyen insanlar için önemli bir problem kaynağı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.sigara içmeyen insanlar rahatsız oluyor kardeşim rahatsız.gidin o sikik sigarayı evinizde kimseye zarar vermeyecek şekilde dilediğiniz kadar için,dolayısıyla sonuna kadar haklı uygulama.
Sigara icen biri olarak boyle aptal seylerle sigaranin onune gecilemez. Bu yapilan sey diktatorluktur. Sigara icmeyenleri dusunmek yaninda bazi girisimler elbette yapilmalidir ancak sigara icenleri de madur etmeyecek sekilde. Sozde sigara icme odalari zaten her yerde yok, olsa bile bok goturuyor resmen. Bu tur sorunlarin onune gecilebilmesi icin ya iki tarafi da madur etmeden dogru onlemler alinmali, ya da turkmenistanda oldugu gibi sigara satisi tamamen yasaklanmalidir.
amacı sigara kullanımını azaltmak olmayan uygulamadır.

eskiden sigara kullanımı kapalı veya açık her alanda serbestti. yani sigara içmeyen insan önemsenmiyordu, ayrıcalık içenlerindi. oysa olması gereken tam tersidir. tütün türevi kullanmak sonradan kazanılan bir alışkanlık. e madem istisnasın, içecek yeri de arayıp bulacaksın. kullanmayan insanı zor durumda bırakmayacaksın. evinde iç mesela. kime ne? bana ne?

düzenleme: polemik değil açıklama amacıyla ekleme yapıyorum.

yazar dostlarımızdan biri isyan etmiş. dünya üzerinde yaşayan herkesin dünyayı kullanma anlamında hak sahibi olduğundan söz etmiş, doğru da söylemiş. ben ne kadar kullanıyorsam sen de en az benim kadar hak sahibisin. şahsımı hiçbir şeyden memnun olmamakla, her şeyden rahatsız olmakla itham etmiş. bu yargıya beni tanımadan nasıl varıyorsun? ben de senin önyargılı olduğun sonucuna mı varmalıyım? konuyu kafelerde gürültü sebebiyle insanları rahatsız etmeye getirmiş ve kendince bir benzerlik kurmuş. sanıyorum ufak bir noktayı gözden kaçırıyor. sigara sadece içene değil, o havayı teneffüs edenlere de zarar veriyor. aktif pasif içici meselesi hani. parkta sabah akşam sporunu yapmana kimse tek kelime edemez. ama insanlar birilerinin zevki yüzünden sağlığından olmak zorunda değil. \"o zaman o da parka gelmesin\" diyenler çıkarsa diye ekliyorum, sonuçta atmosfer kimsenin tapulu malı değil. nefes mi almasın insanlar? kafe meselesiyle bir tutulamayacak kadar da farklı noktada bu mesele. kafelerin topluma açık olduğunu düşündüğümüzde belirli seviyedeki gürültüyü özünde zaten barındırdığı sonucuna ulaşılırız. ha o gürültü, sınırını aşar ve birilerinin sağlığına yönelik tehdit oluşturursa, işte o zaman tekrar oturur konuşuruz. umarım meselenin özünü aktarabilmişimdir.