daha önceki entrylerden birinde de yazıldığı gibi batman'in hem dc comics'te hem de tv dizisi ve sinema filmlerindeki baş düşmanlarından biri olan karakter. 90'lı yıllardaki batman serisi filmlerden birinde jokeri oynayan isim yanlış hatırlamıyorsam jim carrey'di.
joaquin phoenix'in muhteşem oyunculuğu ile adeta tek başına sırtladığı, karakterimiz arthur fleck'in joker'e evrilmesi sürecinde buram buram bireysel psikoloji'nin koktuğu, temellerinin martin scorsese'in taxi driver'ında atıldığı film olarak tanımlayabiliriz.
arthur'un joker'e dönüşümü sürecindeki içsel psikolojik durumlar alfred adler'in bireysel psikoloji teorisinin adeta beyazperdeye aktarımı gibidir. bir tutam da freud'un teorilerinden nasibini alır fakat aslan payı adler'in teorileri etrafında şekillenir. bu evrilme sürecindeki psikolojik detaylara değinmeden önce taxi driver filmindeki travis bickle karakterine benzeyen yönlerine değinmek isterim ki bu kısım havada kalmasın.
arthur tıpkı travis gibi kendini rahat hissettiği monologlar kullanır. kendi kendiyle konuşur ki bunu ciddi derecede keyif alarak yapar. bu monologları temelinde olmak istediği karaktere bürünmeden önceki psikolojik hazırlıklar olarak düşünebiliriz. arthur yine travis gibi eliyle silah hareketi yaparak sahte ölüm mesajları verir. dikkat ederseniz arthur'un şaka defterinde ''ölümüm yaşamımdan daha anlamlı olur umarım'' cümlesi ile sahte ölümü gerçeğe çevirme noktasında yaşadığı iç çalkantıları hissedebilirsiniz. arthur yine travis gibi cinsel anlamda kendini huzurlu hissettiği bir kadının varlığında hayaller kurar. bu hayalleri onun toplumun bir parçası olma adına girdiği bataklıktaki son çırpınışlarıdır. her iki karakterde de hayatlarına bir şekilde hayal meyal dahil ettikleri kadınlardan kopuşlarıyla birlikte dönüşecekleri yeni karakterlere girişlerinin fitili ateşlenir.