\"herhangi bir tanrı\'ya inanmıyorum ama eğer bir tanrı\'ya inansaydım `ali şeriati`nin tanrısına inanırdım.\" şeklinde bir sözü var olan, varoluşçu.
şüphesiz ki yaşadığı döneme edebi ve felsefi anlamda damga vurmuş, marksist bir varoluşçuydu. fikirleri, idealleri kimilerine göre hayattan bir kaçış planı üzerine kurulmuştu ki belki de özünde anlaşılmamak sartre'yi bir anlam yükleyemediği hayata karşı yaşanılır kılan yegane motivasyon kaynağıydı.
esasen sartre'nin hayat çizgisine ve yaşadıklarına bakınca söylediklerinin hiç de öyle aforizma kasma amaçlı söylemediğini bilakis düşüncelerinin yaşadığı hayat tecrübelerine paralel olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. öncelikle temel fikirlerine bakalım ve bu temel fikirlerini, yaşantıları ile eşleştirdiğimizde bir yapbozun parçalarının birleşimine tanık olacağız ve sartre'nin o meşhur ''varoluş özden önce gelir'' fikrini çok daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum.
kabataslak düşüneceksek şunları söyler sartre: (1) varoluş saçmadır dolayısıyla hayatın hiçbir anlamı yoktur. (2) ölüm nihai saçmalıktır çünkü hayatın inşa ettiği her şeyi geri alır. (3) kişi tesadüfen doğar ve tesadüfen ölür. (4) cehennem başkalarıdır. (5)özgürlük insanın mahkumiyetidir ve tanrı yoktur. (6) tabii ki varoluş özden önce gelir. şöyle sartre'nin genel düşüncelerine kuş bakışı baktığımızda bir yaşanmışlık bir keder görememek neredeyse imkansız. sıkışmış bir ruhun özgürleşme çabalarını görüyorum.